Met Castelli Flanders Warm de winter in

Het grootste nadeel van fietsen in de winter vind ik de kou. Helemaal nu iedere niesbui als verdacht wordt gezien ben ik extra voorzichtig met koude en natte weersomstandigheden. Om toch genoeg uren op de fiets te kunnen maken ging ik op zoek naar het ideale ondershirt voor de koude dagen.

Ik heb de Castelli Flanders Warm getest. Een extra dik ondershirt voor de koude maanden. De Flanders Warm is verkrijgbaar in een variant met col en een zonder. Aangezien ik altijd al met een buf fiets heb ik gekozen voor de variant zonder col. Wat meteen opvalt is dat het shirt aan de achterkant extra lang is. Hierdoor voorkom je kou op je onderrug als je voorovergebogen op je fiets zit. Het materiaal van het shirt is ook anders dan ik gewend ben. Het voelt een stuk dikke en zachter.

Testen in Hellendoorn

Om het shirt optimaal te testen ben ik richting het MTB-parcours van Hellendoorn gegaan. Voor wie het niet kent; een technisch en lastig parcours. Zeker als je het op een cyclocrosser doet. De temperatuur was die dag rond 8 graden. Ik droeg een normale bibshort met extra beenstukken, het Flanders Warm shirt en een dun jack met lang mouwen.

Of het kwam door het shirt of door de lange klim, eenmaal bovenaan ben ik direct gestopt om mijn buf af te doen. Wat een hitte. Normaal krijg ik het tijdens zo’n stop meteen koud. Daarom sla ik ook altijd de pauzes bij toertochten over. Met de Castelli Flanders Warm had ik dat totaal niet.

Castelli zegt dat het shirt geschikt is voor temperaturen tussen -4 en 10 °C en dat wil ik graag geloven. Dankzij de goede ventilatie stukken onder de oksels ademt het shirt ruim voldoende tijdens de wat warmere (10°C) dagen.

Conclusie

Ik ben super enthousiast. Ik heb het geen moment koud gehad. Dat maakt het fietsen in de winter voor mij een stuk aantrekkelijker. Met dit shirt stel je de dikke winterkleding makkelijk een maandje uit. Ik droeg een maat XL-shirt terwijl ik normaal schommel tussen M en L.