Alles over de accu en actieradius van een E-bike

De populariteit van e-bikes is de afgelopen jaren enorm toegenomen, mede dankzij de verbeterde accu-technologie en de groeiende interesse in duurzame mobiliteit. De accu is het hart van een e-bike, aangezien het de energie levert om de elektromotor aan te drijven. Een van de belangrijkste factoren die de prestaties van een e-bike bepalen, is dan ook de actieradius van de accu.

De actieradius van een e-bike is de afstand die afgelegd kan worden op een volledig opgeladen accu. Deze afstand hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, het gewicht van de fiets en de berijder, de mate van ondersteuning die wordt gebruikt, de snelheid en het terrein waarop wordt gereden.

De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Hoe hoger het aantal watturen, hoe groter de actieradius. Een gemiddelde e-bike heeft een accucapaciteit tussen de 300Wh en 600Wh. Voor dagelijks gebruik is een accu van 400Wh tot 500Wh voldoende, maar als je lange afstanden wilt afleggen of in heuvelachtig terrein wilt rijden, is een accu van 600Wh of meer aan te raden.

Naast de accucapaciteit is het gewicht van de fiets en berijder ook van invloed op de actieradius. Een lichtere fiets en berijder hebben minder energie nodig om te bewegen, waardoor de accu minder snel leeg raakt. Ook de mate van ondersteuning speelt een rol. Hoe hoger de ondersteuningsstand, hoe sneller de accu leeg raakt. Het is dus verstandig om alleen de ondersteuning te gebruiken die nodig is.

De snelheid waarmee wordt gereden en het terrein waarop wordt gereden hebben ook invloed op de actieradius. Hoe hoger de snelheid, hoe meer energie de accu verbruikt. En als er veel tegenwind of heuvels zijn, wordt er meer energie gevraagd van de accu.

 

Plaats van de accu

De accu kan op verschillende posities van de fiets geplaatst zijn. Elke positie heeft zijn eigen voordelen.

Bagagedrager-accu Geïntegreerde accu Frame accu DualBattery
Bagagedrager-accu

Comfortabel gemakkelijk: de bagagedrager-accu maakt ruimte vrij en vergemakkelijkt het op- en afstappen bij een lage opstap. 

Geïntegreerde accu

Stijlvol elegant: de PowerTube kan perfect in het frame worden geïntegreerd en maakt op die manier een strakke eBike-look mogelijk.

Frame accu

Sportief dynamisch: het PowerPack zit als frameaccu dicht bij het zwaartepunt van je eBike en zorgt zo voor een optimale gewichtsverdeling.

DualBattery

Dubbele energie: de koppeling van twee Bosch-accu's levert een vermogen tot 1.250 Wh en zorgt voor een grotere actieradius. Perfect voor toerfietsers, langeafstandsforenzen of fietsers met bagage.

Bron: Bosch Ebike

 

 

Tips om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten

Tips om de actieradius van je elektrische fiets te vergroten

Als je de actieradius van je elektrische fiets wilt vergroten, zijn hier een paar tips:

1. Controleer de bandenspanning: Zorg ervoor dat je banden de juiste druk hebben. Zachte banden kunnen ervoor zorgen dat je meer inspanning moet leveren om vooruit te komen, waardoor je batterij sneller leeg raakt.

2. Verminder het gewicht: Hoe lichter je fiets is, hoe minder energie je nodig hebt om hem voort te bewegen. Verwijder daarom zware accessoires zoals fietstassen en zorg ervoor dat je alleen de benodigde spullen meeneemt.

3. Verlaag de ondersteuningsniveaus: Als je de ondersteuningsniveaus van je elektrische fiets verlaagt, zal je batterij minder snel leeg raken. Dit betekent dat je meer op eigen kracht fietst, maar het kan wel zorgen voor een grotere actieradius.

4. Kies de juiste route: Probeer een route te kiezen die niet te heuvelachtig is en waarbij je niet te vaak hoeft te stoppen en weer op te starten. Dit zal de energie-efficiëntie van je fiets verbeteren en de actieradius vergroten.

5. Vermijd tegenwind: Als je de keuze hebt, kies dan een route waarbij je de wind in de rug hebt. Dit zal ervoor zorgen dat je minder energie hoeft te gebruiken om vooruit te komen en je batterij minder snel leeg raakt.

6. Gebruik een lagere ondersteuningsstand: Als je op een vlakke weg fietst, kun je een lagere ondersteuningsstand gebruiken. Dit zorgt voor minder energiegebruik en vergroot de actieradius.

7. Onderhoud je fiets: Zorg ervoor dat je fiets goed onderhouden is, zoals het regelmatig schoonmaken en smeren van de ketting. Een goed onderhouden fiets zal efficiënter rijden en daardoor meer kilometers kunnen maken op een enkele lading.

Door deze tips te volgen kun je de actieradius van je elektrische fiets vergroten en langer genieten van je fietstocht zonder de batterij te hoeven opladen.